Carina Wagenaar – ‘Particularia in Universalia’ – 2017

Persbericht

Carina vierkant foto halfbew

Van een filosofische visie naar inspirerende medaillon kunstwerken…

Het demonstreren van deze transitie met het project ‘Particularia in de Universalia’ was het doel van deze unieke kunstenares . Tijdens de week van de 2017 Salone del Mobile, presenteerde Carina Wagenaar haar nieuwe medaillon kunstwerken, geselecteerd voor de tentoonstelling Masterly – The Dutch in Milano – als een van de Nederlandse ontwerpers welke op deze locatie hun werk zullen tonen aan de rest van de design minnende wereld.
Hier vindt u meer achtergrondinformatie over dit project. Klik op de download knop om de volledige persmap te ontvangen.

DOWNLOAD PERSMAP

 

Met ‘Particularia in de Universalia’, wil Carina Wagenaar bewust toeschouwers uitnodigen om een nieuw soort verhalende symboliek te ervaren. Ze combineert verschillende materialen, en gebruikt deze in een andere setting; een die perfect past bij het te visualiseren thema.

Doordat ze de unieke kenmerken en vormen van de materialen in een andere context plaatst, als onderdeel van een ander groter verhaal, verandert de betekenis van het materiaal. Deze moderne allegorische driedimensionale verhaal-vertellingen, bieden ons vele details. Net als in het leven zelf, doen details ertoe. Ze geven ons meer inzicht in het begrip van het grotere geheel.

LF blauwe achtergrond & detail 150 dpr 10x13,3
(Foto & detail XXL Medaillon ‘Let’s Focus’)

Allerlei soorten bestaande materialen en objecten bieden ideale mogelijkheden voor het gebruik voor andere doeleinden. “Ik ben altijd op zoek naar nieuwe en inspirerende materialen om mijn thema’s te visualiseren. Door ze in een verhaal achter half bol acryl glas te plaatsen, probeer ik de kijker te verwonderen, waardoor ze voor een moment het grillige van de dag vergeten, en ze worden verrast door het onverwachte en de intrigerende schoonheid van deze hedendaags kunstwerken of grote wandjuwelen.”

Door deze benadering, is Carina vaak gevraagd in vele design en kunstprojecten. Vanwege het succes van haar werk, presenteerde ze haar werk ook tijdens de Salone del Mobile, bij Ventura Lambrate Milaan 2016, tijdens de New York Design Week, Wanted Design Manhattan 2016, bij Maison & Objet – House of Games – Nelly Rodi Parijs 2016, in de store van Paul Smith, Mayfair Londen 2016, en tijdens de Dutch Design Week en in de tentoonstelling ‘Escape’ in de Kazerne, Eindhoven 2016-2017.

%22battle-of-life-in-paris
(Foto M&O –House of Games-Nelly Rodi, Parijs 2016)

paul-smith-5
(Foto shop Paul Smith, Mayfair, Londen 2016)

expose yourself2 ik aan het werk

Particularia in Universalia

In een tijdperk van de computer, waar wiskundigen in staat zijn om alles tot symmetrische patronen te reduceren, is Carina op zoek gegaan naar de schoonheid van de menselijke patronen, die ze onderzoekt en op haar eigen manier visualiseert. Zij vertaalt haar ideeën in deze levensgrote medaillons, waarin moderne materialen worden verenigd met nostalgie en verhalende symboliek. De veel gebruikte symmetrie geeft ons rust, in de chaos van elke dag. Alle zijn unieke stuks, welke als grote wandjuwelen de ruimte extra ziel geven.

“Het is de kunst van het in- en uitzoomen; de details te signaleren en alle kleine gebeurtenissen te zien als onderdeel van het grote geheel. Ruimer waarnemen, vanuit een intuïtief gevoel, zal een meer dan alleen zelfzuchtig standpunt opleveren. De verhalen zal je doen verwonderen en je de schoonheid van de processen doen inzien. Zij tonen ons nieuwe werelden waarin iedereen zich een weg in kan vinden.”

De grote medaillons zijn geïnspireerd op kleine medaillons, kant, relikwieën en cameeën. Als cross-overs van kunst, mode en design vertellen deze objecten ons unieke gedefinieerde visuele verhalen van het onderzoek naar verschillende thema’s. De driedimensionale symbolische verhalen bevatten de tijdgeest in een nieuwe en inspirerende vorm.

“Dagelijks zie je voorwerpen en materialen overal om je heen. Omdat ze in overvloed aanwezig zijn, vallen ze niet meer op. Door het onderzoeken van de mogelijkheid om deze voorwerpen en materialen in een andere context te plaatsten geef ik ze een nieuwe belangrijke bestemming in een groter verhaal.”

 

OPMERKING VOOR REDACTEUREN

Geselecteerde stukken van het project ‘Particularia in de Universalia’ worden getoond in de tentoonstelling van Masterly – The Dutch in Milano- van 4 t/m 9 April in Palazzo Francesco Turati, Via Meravigli 7, Milano.

Sociale kanalen/ info/ contact:
Instagram
Facebook
Twitter
Website
Email

Openingstijden gedurende Salone del Mobile 2017 (4 – 9 April)
Dinsdag 11 – 17 (openingscocktail vanaf 18 – via uitnodiging)
Woensdag 11 – 22
Donderdag-Zaterdag 11 – 19
Zondag 11 – 16

Metro
Cordusio (lijn 1): Palazzo Francesco Turati op 150 meter
Cairoli (lijn 1): Palazzo Francesco Turati op 150 meter
Duomo (lijnen 1 en 3): Palazzo Francesco Turati op 250 meter

 

CARINA WAGENAAR

Kunstenaar en ontwerper Carina Wagenaar behaalde haar diploma aan de Hoge School voor de Kunsten van Amsterdam, afdeling Kunst, Textiel en Kunstgeschiedenis. Nadat zij werkte voor modemerken Oilily en Bad Boys, besloot ze om haar eigen artistieke weg te gaan door de combinatie aan te gaan van Kunst, Mode en Design.

De levensgrote medaillon kunstwerken zijn unieke werken alsook grote muur juwelen welke ziel geven aan elke ruimte. Haar werk nodigt toeschouwers uit om een nieuw soort van verhalende symboliek te ervaren. Geïnspireerd op kleine medaillons, kant en cameeën biedt ze de kijker unieke muur objecten met hedendaagse vertalingen van verschillende gedetailleerde thema’s.

 

Presentatie Medaillon Kunstwerken
Masterly – Salone del Mobile – 2017
Palazzo Francesco Turati – Milaan
(foto’s Nicole Marnati)