Foto Kunstenaar Carina Wagenaar

Kunstenaar Carina Wagenaar (NL, 1969) studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam. Haar levensgrote medaillons zijn intrigerende muur objecten. Deze unieke crossovers van kunst, mode en design zijn geïnspireerd op cameo’s, kleine medallions, kant, relikwieën en verhalende symboliek. Uitingen van gevoelens, gedachten, spiritualiteit en gebeurtenissen in de wereld worden in deze grote medallion kunstwerken vertaald. Haar werk wordt internationaal zeer gewaardeerd en zijn de afgelopen jaren te zien geweest in Milaan, New York, Parijs, Londen, Florence, Dubai en op verschillende plekken in Nederland.

Carina introduceerde haar luxueuze medallion kunstwerken binnen de kunst en design minnende wereld. In elk uniek werk dat ze creeërt is haar visie over het belang van details terug te vinden. De vorm van het medaillon is vanuit de historie gelinkt aan een manier om waardevolle en persoonlijke dingen te kunnen bewaren. Ze vertaalt informatie in een nieuwe 3D-wereld achter halfrond acrylglas.

Als je goed kijkt naar de inhoud van de medaillons kom je in een nieuwe wereld terecht. Deze moderne cameeën ontstaan door gebruik te maken van alle overvloed die we op deze aarde hebben. Met het oog op duurzaamheid is het erg belangrijk om vanuit deze overvloed opnieuw te creëren. De medallion kunstwerken zijn opgebouwd uit allerlei bekende en minder bekende objecten. Verhalen vertellen, nieuwe werelden creëren en mensen verwonderen is iets dat ze graag doet. Binnen haar werken verenigt Wagenaar nostalgische gevoelens met zowel klassieke als moderne, speelse en stoere elementen.

Er zijn genoeg verhalen te vertellen en thema’s om mee te werken. Ze heeft bijvoorbeeld een serie gemaakt op basis van menselijke processen. Perioden die iedereen op dezelfde manier ervaart. Titels zoals ‘Personal Identity’ en ‘Faith’ verwijzen hiernaar. Alledaagse verhalen trekken ook haar aandacht. In de werken die bekend staan ​​als ‘Can we flush it’ en ‘Same Source Frequency’ laat ze mensen nadenken over de situatie in de wereld. Ze nodigt de toeschouwer uit om goed te kijken en alle details op te nemen. Het is de kunst van in- en uitzoomen.

Internationale waardering

In 2016 nam ze een rigoureus besluit om haar werk aan de wereld te presenteren. Na jaren van hard werken en het ontwikkelen van haar ideeën, voelde ze dat de tijd rijp was. Haar eerste tentoonstelling in het buitenland was in Italië. Ze koos voor de kunst- en design minnende stad Milaan. Een maand later presenteerde ze haar werk in New York, gevolgd door Parijs en – in de store van Paul Smith – in Londen. Kort daarna exposeerde ze werken in een gallery in Florence, was haar werk te zien in de Hamptons in New York en presenteerde ze haar werk in Dubai.

Haar sterke interesse in geschiedenis bracht haar tot een nieuw thema. Net als bij de vorm van het medaillon, waarin je iets uit het verleden wilt bewaren, combineerde ze de oude Egyptische wijsheden met moderne ideeën op een nieuwe manier. Ook ontstonden er werken geïnspireerd op historische figuren uit de Nederlandse Gouden Eeuw. Over Elizabeth Stuart, ook bekend als de Winterkoningin, en Frederik Hendrik, de Prins van Oranje en Stadhouder van Nederland. Twee belangrijke aristocraten die destijds veel hebben betekend voor de internationale ontwikkeling van de kunst en cultuur in Nederland. Nog steeds een deel van het Nederlandse DNA.

Deze wandjuwelen bevatten veel details over hun persoonlijkheid, uiterlijk en leven. Ze waren te zien tijdens de eerste editie van Masterly in 2018 in Den Haag en in april 2019 in Milaan. Sinds die tijd worden deze levensgrote medaillon kunstwerken ook opgemerkt door collega’s uit Rusland en China. Ook de prestigieuze Saatchi Gallery in Londen heeft al verscheidene keren foto’s van haar werken geselecteerd. Deze worden in de gallery in Londen op een groot scherm getoond.

Nederland

Ondertussen wordt er meer aandacht besteed aan het werk van Wagenaar in Nederland. Ze exposeerde eerder in de Kazerne in Eindhoven, tijdens Salon Residence in de Singer in Laren en met verschillende high-end interieurarchitecten in Rotterdam, Den Haag, Stompetoren en in Amstelveen.

In september 2019 werkte Carina samen met het high-end warenhuis De Bijenkorf in een prachtige etalage. Hier toonde ze twee van haar werken gecombineerd met een schilderij uit de 17e eeuw. Tijdens deze tweede editie van Masterly The Hague werden ook nieuwe werken van haar tentoongesteld in deze koninklijke stad. Medaillon kunstwerken geïnspireerd op de afbeeldingen van royalty’s op speelkaarten. De ‘Queen of Hearts’, ‘King of Hearts’ en ‘Jack of Hearts’, als onderdeel van haar ‘Royal Card Collection’.

Art Award

In 2020 is haar werk awarded door Build Magazine als ‘Most Innovative Object D’Art Interior Decor Artist 2020’.


Aangesloten bij:Pictoright Logo groot