Info ‘The Royal Card Collection’ van Carina Wagenaar

Tijdens het festival Masterly The Hague toont Carina nieuwe werken die teruggrijpen op het aloude kaartspel waarin afbeeldingen van royalty altijd al een belangrijke rol heeft gespeeld.

In de drie nieuwe grote medaillons zijn afbeeldingen te zien uit de harten-serie.

Ieder staan ze symbool voor een belangrijke man of vrouw uit de wereldgeschiedenis; iets wat historisch en door de eeuwen heen in de ontwikkeling van het kaartspel is ontstaan.

Medaillon kunstwerken ‘Queen of Hearts’ & ‘King of Hearts’ door Carina Wagenaar
Foto: Ilco Kemmere
Details medaillon kunstwerken ‘Queen of Hearts’ & ‘King of Hearts’ door Carina Wagenaar
Foto: Ilco Kemmere
King & Queen of hearts

Queen of Hearts

De hartenkoningin staat symbool voor Judith, van het verhaal over de vrouw uit Judea. Dit Bijbelse verhaal over Judith is er een van waar de macht van de vrouw die van de man overstijgt. Door een list te gebruiken kon zij de aanvaller van het volk ontmantelen.

Doorgaans wordt zij afgebeeld als liefelijk en heel vrouwelijk, wat ook hier het geval is. Met haar charmeoffensief kan zij een hoop bereiken en voor elkaar krijgen.

Medaillon kunstwerk ‘Queen of Hearts’ door Carina Wagenaar
Foto: Ilco Kemmere
Detail medaillon ‘Queen of Hearts’ door Carina Wagenaar
Foto: Ilco Kemmere

King of Hearts

De hartenkoning staat symbool voor Karel de Grote, ook wel de vader van Europa genoemd. Hij was de eerste Middeleeuwse keizer uit de 7e en 8e eeuw en staat bekend als een van de belangrijkste heersers van het Westen.

Neergezet als een ongetwijfeld sterke persoonlijkheid en een grote stoere man die met veel charisma de wereld en het geloof in handen heeft.

Medaillon kunstwerk ‘King of Hearts’ door Carina Wagenaar
Foto: Ilco Kemmere
Detail Medaillon ‘King of Hearts’ door Carina Wagenaar
Foto: Ilco Kemmere

Jack of Hearts

De hartenboer representeert een belangrijke Franse militair uit de 13de en 14de eeuw. Deze Étienne de Vignolles, alias La Hire, streed in het leger van Jeanne d’Arc tegen de Engelsen. Hij speelde een belangrijke rol in de 100-jarige oorlog en wordt dan ook gezien als een kundig, strijdvaardig en behendig man.

Medaillon kunstwerk ‘Jack of Hearts’ door Carina Wagenaar
Foto: Ilco Kemmere
Medaillon kunstwerk ‘Jack of Hearts’ door Carina Wagenaar
Foto: Ilco Kemmere
Presentatie White room met Medaillon ‘Jack of Hearts’ door Carina Wagenaar en kostuum van student academie beeldende kunst.
Foto: Ilco Kemmere

Bijenkorf Etalage

Ter promotie van Masterly The Hague zijn er ook twee andere grote werken van haar te zien in de etalage van de Bijenkorf.

Etalage met xxl medaillons ‘Battle of life’ en ‘Scarabee’ door Carina Wagenaar en portrait van Prins Maurits door Michiel van Mierevelt.

Naast een portret van Prins Maurits van Oranje kan men genieten van de grote medaillons ‘Scarabee’ en ‘Battle of Life’ die een samen prachtige combinatie maken.

Hoe mooi om te zien dat oude meesters en nieuwe kunst en design matchen!

De Levensgrote medaillons van Carina Wagenaar

De Nederlandse kunstenaar Carina Wagenaar maakt gebruik van alledaagse voorwerpen om nieuwe verhalen te creëren. Op deze manier bouwt ze grote moderne cameeën die als kunstobjecten de ruimte extra ziel geven. Haar werken worden internationaal gewaardeerd.

Detail xxl medallion ‘Elizabeth Stuart

Als je goed naar de inhoud van de grote medaillons kijkt kom je in een nieuwe wereld terecht. Onder half bol acrylglas en opgebouwd uit allerlei bekende en minder bekende objecten zijn er in deze werken genoeg details te vinden waar iedereen zijn eigen associaties mee heeft.

Verhalen vertellen, nieuwe werelden scheppen en mensen verwonderen is iets wat Carina Wagenaar graag doet. Storytelling en thema’s om mee te werken zijn er genoeg. Zo heeft zij een serie gemaakt naar aanleiding van de menselijke processen. Periodes die iedereen op vergelijkbare wijze meemaakt en die ieder mens vormt. Titels als “Personal Identity” and “Faith” refereren hiernaar.

Ook alledaagse verhalen trekken haar aandacht. Zoals de toestand in de wereld in het werk “Can we flush it” en “Same Source Frequency” waarin ze vaak op komische wijze mensen laat nadenken over wat ze nu werkelijk te zien krijgen. Ze nodigt de toeschouwer uit om goed te kijken en de details in zich op te nemen. Het is de kunst van het in- en uitzoomen.

Milan 2016

In 2016 nam ze een rigoureus besluit om met haar werk naar buiten te treden nadat ze een aantal jaren in haar cocon aan haar ideeën had gewerkt. Dat deed ze in kunst- en design minnend Milaan. Een maand later presenteerde ze haar werk in New York waarna Parijs en Londen – bij Paul Smith- volgden. Ze heeft werk in een galerie in Florence, was te zien in de Hemptons NY en presenteerde in Dubai.

Xxl Medallion ‘Osiris’

Haar interesse in historie bracht haar bij een nieuw thema in haar werk. Net als bij de vorm van het medaillon, waarin je iets zou willen bewaren van vroeger, combineerde ze oud Egyptische wijsheden met nieuwe ideeën en moderne objecten en materialen.

Milan 2019

Afgelopen jaar ontstond er werk geïnspireerd op historische personen uit de Nederlandse Gouden Eeuw, over Elisabeth Stuart, de Winterkoningin, en Frederik Hendrik, Prins van Orange en Stadhouder der Nederlanden. Twee belangrijke aristocraten die veel hebben betekend voor de internationale ontwikkeling van de kunst en cultuur in ons land van toentertijd. Iets wat nog altijd doorebt in ons DNA.

De grote werken bevatten veel details over hun leven, persoonlijkheid en uitstraling en werden getoond tijdens de eerste editie van Masterly in Den Haag en afgelopen april in Milaan waarna deze levensgrote medaillons opgemerkt zijn door vakgenoten uit o.a. Rusland en China en wordt er sinds kort foto’s van haar werk getoond in de prestigieuze Saatchi Gallery in Londen.

Ondertussen ie er ook meer aandacht voor Wagenaar’s werk in Nederland. Zo exposeerde ze al eerder in de Kazerne in Eindhoven, tijdens Salon Residence in het Singer in Laren en bij verschillende high end interieur architecten in Rotterdam, Den Haag, Stompetoren en in Amstelveen.

In September zal Carina wederom exposeren tijdens de tweede editie van Masterly The Hague in Den Haag. Hier zullen we werken van haar te zien krijgen die dit keer teruggrijpen op het aloude kaartspel waarin afbeeldingen van de royalty altijd al een belangrijke rol heeft gespeeld. Een mooie combinatie met het Stadspaleis ‘Royal’ waar deze werken te zien zullen zijn en in de ‘Royal City’ welke de stad Den Haag zich -sinds het vestigen van de koninklijke familie- mag noemen.

logo masterly the hague

Masterly The Hague

19 – 22 September 2019
Lange Vijverberg 14_15_16 & Lange Voorhout 44 (Citypaleis ‘Royal’)
Museumkwartier Den Haag